Märkningsmetoder

När man ska märka en produkt eller ett plagg så använder man olika tekniker beroende på produktens form och material. Nedan följer en kort genomgång av de vanligaste varianterna.

Screentryck

Silkscreentryck är en tryckteknik som bygger på användning av schabloner. Touch eller färg penslas genom en tunn silkes-, eller polyesterväv, där mönstret finns i form av täckande partier. Dessa kan bestå av papper, plast eller av fernissa. Man använder en schablon per färg. Vid tryck av en logotype med två färger så behöver man två schabloner. Screentryck är den vanligaste tryckformen och oftast den billigaste. Med hjälp av nya tekniker man man trycka upp till tolv färger.

Tampotryck

Den här typen av tryck används generellt till profilprodukter, presentreklam, muggar och glas. Pennor såväl som så komplicerade föremål som golfbollar där ytan är allt annan än jämn är vanliga föremål som vi trycker med den här tekniken. Tampotryck kan ibland även kallas för tampongtryck, men det är precis samma teknik.
Rent tekniskt så är det en silikonkudde som "hämtar" upp trycket från en kliché och som sedan förs på produkten som ska tryckas.

Transfertryck

Transfer fungerar på samma sätt som screentryck fast på ark. Arket värms sedan på produkten. Transfer används mest till profilkepsar och andra mer svårtryckta klädesplagg som exempelvis arbetskläder, jackor och byxor. Men det används även till reklam- t-shirts, väskor, m.m. Transfertryck är ofta billigt när man vill trycka en logotype med många fler färger. En stor fördel med transfermärken är att de kan lagras för att kunna användas vid ett senare tillfälle.

Digitaltryck

Digital produktion blir allt större i takt med ökad efterfrågan och nyare teknik. Få personer behöver vara inblandade i själva produktionen, kvaliteten på bilderna är mycket hög och det är ett billigt sätt att ta fram skyltbärare på. Digitaltryck har inga begränsningar i antalet färger och kan ibland även kallas för fototryck.

Brodyr och vävda märken

Brodyr görs på textila produkter såsom profilkläder, reklamkepsar och väskor. Vi erbjuder både broderade märken för påsömnad samt givetvis även direktbrodyr. Ofta ser en brodyr mer exklusiv ut än ett tryck. Har man en detaljerad logga med exempelvis färgtoningar så är ett vävt märke den bästa lösningen då det erbjuder en väldigt hög detaljrikedom. Man väver då märker som sedan limmas på önskad profilprodukt eller profilklädesplagg.

Lasergravyr

Med Lasergravyr kan man göra olika typer av logomärkningar i metall med ett exklusivt och väldigt stilrent resultat. YAG-Laser använder sig av en optisk lins och utvecklar värme. CO2-Gravyr använder en gas och lämpar sig för material som t.ex. reklamprodukter i metall så som nyckelringar, kapsylöppnare, reklampennor, thermosar men även på trävaror. YAG-Laser ger ett mycket vackert resultat på metall, en snygg finish som kan upplevas som lyxigt och exklusivt. YAG är utmärkt för reklamartiklar i metall och Aluminium, även plåt och vissa sorter av eloxerade material går också bra.